Weg met zwerfvuil

App

Weg met zwerfvuil

Helemaal Groen, Stichting HelemaalGroen, verkrijgbaar voor iOs en Android, gratis

Door corona hebben steeds meer mensen de natuur ontdekt. En helaas betekent meer mensen ook meer zwerfvuil in de natuur. Daar moet iets aangedaan worden, dacht Jaap Groen. Hij ontwikkelde een app waarmee mensen zich kunnen registeren als zwerfvuilraper. Door de app te gebruiken registreer je welke stuk in jouw dorp of in jouw favoriete natuurgebied je hebt geschoond van zwerfafval. De app neemt de track van je wandeling op en kleurt die met een groene lijn in op de kaart. Na een maand kleurt de lijn weer bruin en zo kunnen jij en anderen zien dat daar weer nodig geraapt moet worden.

Het initiatief is ontstaan in de gemeente Berkelland in de Achterhoek waar de initiatiefnemer woont. En zoals dat vaker gaat met een goed idee, breidt het zich sindsdien uit als een olievlek over het land. Geregistreerde zwerfvuilrapers zijn inmiddels actief van Den Helder tot Maastricht en langzaam maar zeker verschijnen er steeds meer groene lijnen op de kaart van Nederland. Om een indruk te geven: eind oktober waren er inmiddels 1873 geregistreerde zwerfvuilrapers actief die samen dit jaar tot nu toe al 52.659 km hebben geschoond.

Meedoen blijkt verslavend te werken: mensen stellen er eer in om ‘hun’ groene lijntje op de kaart ook groen te houden en zelfs steeds iets verder uit te breiden. Dat is winst voor zowel de natuur als de natuurliefhebber. Dus: pak je vuilniszakje en handschoenen maar in, registreer jezelf als erkend vuilraper en help Nederland Helemaal Groen te krijgen! (PvB)