Rozemarijn Oosthoek in Trompenburg

Tekst en foto: Caroline Elfferich

Rozemarijn bij een knoestige boom die ze met fineliner heeft getekend

In Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam ontmoet ik de ‘Artist in residence’: Rozemarijn Oosthoek.
We wandelen naar haar atelier en genieten onderweg van
de beplanting in deze acht hectare grote tuin, die vanaf 1820 is aangelegd.

Het atelier blijkt een sobere werkplek in een onverwarmde schuur. Bij een kopje thee vertelt KNNV-lid Rozemarijn wat de functie ‘Artist in residence’ inhoudt: “Het gaat om een tijdelijke positie. Dit jaar werk ik gedurende het tuinseizoen één dag in de week in Trompenburg. Toen ik vorig jaar de tuin bezocht, heb ik gevraagd of het mogelijk is om hier als kunstenaar aan de slag te gaan. Dit bleek het geval. De organisatie zag wel wat in mijn werk en adviseerde me om subsidie aan te vragen voor deze positie. Dat resulteerde in een projectplan, getiteld: ‘De grenzen van het cultiveren, waar de natuur haar plek herovert.’ Van twee fondsen kreeg ik subsidie. Niet alleen om zelf kunstwerken te maken, maar ook om evenementen te organiseren, zoals workshops en lezingen.”

Herstart na corona
Als ik vraag hoe het tot nu toe gaat met de evenementen antwoordt ze: “In april, toen ik hier voor het eerst kwam, was de tuin gesloten voor publiek vanwege de corona maatregelen. Het sneeuwde en het was zo koud dat ik in de kas ben gaan tekenen. Het is nu half juli en ik heb een workshop gegeven voor kinderen. Eerst ben ik bloemen met ze gaan plukken en daarna hebben ze het boeket op glas geschilderd.”

Op glas
Rozemarijn laat een voorbeeld zien van bloemen die ze met glasverf heeft geschilderd op twee kleine glasplaatjes. Je kunt ze openklappen als een boek, met de schildering aan de binnenkant om de verf te beschermen. In het najaar zal er in Trompenburg een expositie zijn van haar werk. Hiervoor heeft ze pentekeningen gemaakt, maar ze wil ook kunstwerken met glas maken. In het Glaslab in Den Bosch heeft ze met brandschilderen geëxperimenteerd en ze maakt zelf glasverf met pigmenten van verfmolen ‘De Kat’ (Zaandam) en kaliwaterglas als bindmiddel. Ze is nog zoekende wat het worden gaat.

Op de vraag wat ze de rest van de week doet vertelt Rozemarijn: “Ik ben ecologisch hovenier en geef beplantingsadviezen aan particulieren. Daarnaast doe ik tuinonderhoud in de omgeving van Delft. Ik zoek naar natuurvriendelijke oplossingen die leiden tot minder onderhoud en meer leven in de tuin.”

www.rozemarijnoosthoek.nl
www.trompenburg.nl/activiteiten/

Tentoonstelling bezoeken
De tentoonstelling De grenzen van het cultiveren bestaat uitpentekeningen in het hoofdgebouw en werken op glas verspreid door de tuin. Je kunt deze bezoeken van 1 t/m 31 oktober 2021. Op zondag
3 oktober is om 15:00 uur de officiële opening, inclusief een hapje en een drankje. Voor een bezoek aan de expositie geldt de normale toegangsprijs van Trompenburg: € 9,95. Op moment van schrijven gelden nog coronamaatregelen, zoals het van te voren reserveren van een tijdslot.
Kijk op  trompenburg.nl/bezoek/tijden-prijzen/ voor de actuele maatregelen.